Activiteiten & Actueel

Herfstexcursie naar ‘De Batterijen’ en ‘Mobipers’

Deze excursie stond in het teken van de herfst met fruit en noten in de hoofdrol. Een aantal deelnemers van afdeling Gorinchem gingen samen met de deelnemers van Utrecht, met eigen vervoer, naar de Betuwe. Zij ontmoetten elkaar in Ochten en werden daar hartelijk ontvangen door Erik Stuurbrink, directeur van fruitbomen kwekerij De Batterijen (www.batterijen.nl).


Onder het genot van koffie en thee vertelde hij hoe deze duurzame kwekerij was ontstaan en hoe hij vijf jaar geleden het bedrijf heeft overgenomen. Tijdens de rondleiding over het bedrijf gaf hij uitleg over het sortiment fruitbomen, de rassen en teeltwijze. De bomen worden vanaf eind oktober gerooid en met blote wortel ingekuild voor de verkoop. De grond in Ochten is klei, dus zeer geschikt voor de teelt van fruitbomen. Nu is het dé tijd om (fruit)bomen te planten.


Na de lunch reden zij gezamenlijk naar Mobipers in Zoelen (www.mobipers.nl) Ook daar werden zij hartelijk ontvangen, ditmaal door Melissa en haar echtgenoot. Het bedrijf is in volle gang. Men kan hier eigen fruit laten persen en deze wordt in pakken van 3 of 5 liter verpakt. Dit sap is wel twee jaar houdbaar, omdat het gepasteuriseerd is, dit betekent dat het kort wordt verhit tot 80⁰ Celsius. Tevens kregen zij een rondleiding en uitleg over het persen van notenolie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een oude olijfpers die is omgebouwd tot notenpers. Zij konden alles proeven en hebben ge’noten’ van deze gezellige en leerzame dag.

De Batterijen en Mobipers bedankt!

meer

Advertenties

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915