De Nacht van de Buitenplaats

Over deze nacht

Overdag ziet u misschien wel eens buitenplaatsen met hun prachtige tuinen? Maar ’s avonds, in een feeërieke sfeer, kunnen deze bijzondere locaties anders worden beleefd. Met de Nacht van de Buitenplaats willen we u verrassen. Deze prachtige landhuizen met hun aantrekkelijke groene tuinen zijn op de avond van 10 september een inspiratiebron voor toneel, muziek, nachtwandelingen en (historische) verhalen. Er is aandacht voor de verhalen van de buitenplaatsen, voor het behoud en beheer ervan, maar er zijn ook andere activiteiten. Het is een afwisseling tussen historie en amusement, van vertellers, gidsen, dans, theater en muziek. U aangeboden door veelal lokale en Utrechtse gezelschappen. Er is voor ieder wat te beleven. U hoeft geen fervent cultuurliefhebber te zijn om u te laten verrassen!

Achtergrond

De Provincie Utrecht telt circa 285 historische buitenplaatsen en is daarmee de top- buitenplaatsenprovincie. Deze grote landhuizen uit vooral de 17de en 18de eeuw spreken sterk tot de verbeelding. Wie waren die rijke families die warme zomers de stad uittrokken om te vertoeven op deze luxe plekken, temidden van de natuur? Die families die voor zoveel kleurrijke verhalen hebben gezorgd en al die mooie huizen hebben gebouwd en parken hebben aangelegd? Huizen en parken waar de families mee konden en kunnen pronken, maar waarmee de provincie ook kan pronken en waarvan de bevolking kan genieten. Want nog altijd dragen deze 285 buitenplaatsen met hun eeuwenlange aanwezigheid en geschiedenis bij aan het landschap en de rijke cultuurhistorie vant de provincie Utrecht. Landschap Erfgoed Utrecht vindt het belangrijk dat de buitenplaatsen deze aandacht behouden en zet de buitenplaatsen met de Nacht van de Buitenplaats, in Utrecht voor de derde keer figuurlijk in de SCHIJNWERPERS!  Dat doet ze niet alleen, maar samen met eigenaren, gemeenten, kasteelmusea, historische verenigingen en heel veel vrijwilligers.

De buitenplaatsen maken de provincie tot een aantrekkelijk gebied om te wonen en te recreëren. Hun culturele, historische en landschappelijke waarden geven betekenis en identiteit aan de omgeving. De combinatie van het kijkje achter het fraaie toegangshek  met het verhaal over de bewonersgeschiedenis en het culturele aanbod, maakt de Nacht van de Buitenplaats voor iedereen een unieke kans om de buitenplaats beter te leren kennen.

Meer informatie: Landschap Erfgoed Utrecht, tel. 030 220 55 34.

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915