Workshop 'Maak zelf je jam - en nog veel meer lekkers'

De herfst nadert en het wordt tijd om iets met de oogst aan vruchten te gaan doen zodat je ook in de winter kunt genieten van wat je tuin oplevert. Zaterdag 1 oktober legt Barbara de Munck je de fijne kneepjes uit van het zelf maken van jam.

Waarom zelf jam maken? Reden nummer één is natuurlijk … het is lekker! Je favoriete fruit of groente, gecombineerd met suiker en misschien wat kruiden en specerijen. Maar het is ook makkelijk. Om lekkere jam te maken, hoef je niet uren in de keuken te staan, heb je geen dure keukenapparaten nodig en hoef je keukenprins of –prinses te zijn. Als je de basisprincipes van jam maken kent, kun je zo aan de slag. Nog meer redenen? Het ziet er mooi uit en het smaakt lekker en doet het altijd goed als cadeau.

Zelf jam maken kost niet veel. Met een kilo (seizoens)groenten of fruit, geleisuiker of een andere soort pectine kun je al gauw 3 à 4 grote potten jam maken voor een paar euro. Het is een seizoens- en streekproduct bij uitstek. Pluk bv.  in augustus de bramenstruiken bij jou in de buurt leeg, meng deze met wat suiker en citroensap en je hebt je eigen lokale bramenjam. (H)eerlijk eten op en top!

Zelfgemaakte jam is lang houdbaar. Zes maanden of een jaar nadat je de jam hebt gemaakt, kun er nog steeds van genieten. Voorwaarde is wel dat je schone (steriele) potten en deksels gebruikt en je de potten op een koele plaats bewaart.

Hoe maak je jam? Je kunt eindeloos variëren met fruit, groente, specerijen en kruiden. Ook kun je verschillende soorten suiker of zoetstoffen gebruiken. Mogelijkheden genoeg, maar voordat je aan het experimenteren slaat, is het handig om de basisprincipes van jam maken in je vingers te hebben. Meer weten over jam, inmaken, conserveren en wecken? Kom naar onze workshop!

Wanneer? Zaterdag 1 oktober 2016, van 14.00 tot 16.00 uur

Aanmelden? Graag  v o o r a f  even je aanmelden Opens external link in new windowvia dit formulier.

Prijs? 5 euro voor de leden van ATV Hogeweide en van Groei & Bloei Utrecht (plus van deelnemende volkstuinverenigingen; idem van IVN Utrecht, Erfgoed Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht en het Utrechts Landschap). Overigen: 7,50 euro p.p.

Waar? Tuinenpark De Hogeweide, Groenwoudsedijk 60, 3528 BK Utrecht. ( NB: Maak op de heen- of terugweg naar het verenigingshuis gerust een wandeling over het park. Het is er ronduit schitterend. Het spreekt voor zich, maar toch nog maar een keer gezegd: niet de privé-tuinen oplopen!)

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915