Bekijk online
Afdeling  Utrecht
Nieuwsbrief september 2019

Beste tuinvrienden en -vriendinnen,

Augustus ligt achter ons. De tuin is een beetje op z’n retour, maar dahlia’s en zonnebloemen bloeien nog volop. De kalebassen, pompoenen groeien ook nog lekker door met dit warme weer. Als de bonen onvoldoende water krijgen, verdrogen deze gewoon aan de plant. Pas las ik ergens, als de bonen eraf zijn, het loof gewoon in de grond te laten zitten, dat is goed voor de bodem. Maar soms wil men hier nog een tweede teelt opzetten, dan wordt het een ander verhaal.

De meeste vakanties zitten er weer op. Het wordt weer werken, naar school. Het verenigingsleven komt weer een beetje op gang. Rust, regelmaat en reinheid is het beste medicijn voor jong en oud. In september komt Groei en Bloei ook weer op gang. Wees welkom op onze activiteiten of ga ook eens naar een tuinevenement. In deze nieuwsbrief laten we u wat mogelijkheden zien voor een uitje. Heeft u zelf nog een idee, schroom niet om het ons te laten weten.

Een hartelijke tuingroet, namens het bestuur Reiny Reijmerink (vice-voorzitter).

Workshops

Workshop bijenwasdoek maken 1 oktober 2019

Waar stop jij je boterham in en hoe verpak je je kaas? 

Wat, als je daar nu een heel mooi alternatief voor kunt gebruiken , wat  zowel hygiënisch als milieuvriendelijk is. Een gezond alternatief voor folie en plastic.

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag om een eigen bijenwasdoek te maken door gebruik te maken van alleen natuurproducten. 

We starten de workshop met een uitleg over de herkomst en verwerking van de natuurproducten en daarna volgen de instructies om je eigen bijenwasdoek te maken.

Uiteindelijk ga je met je eigen wasdoek naar huis.

Info:

Amateurtuindersvereniging De Hoge Weide 

Groenewoudsedijk 60

3528BK Utrecht (Papendorp)

Aanmelden is noodzakelijk en kan via dit formulier. Prijs leden:  10 euro per persoonNiet-leden:  13 euro per persoon

Excursies

Bloembollenmarkt 4 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober gaat Groei en Bloei afdeling Utrecht naar de bloembollenmarkt in de Keukenhof. Wilt u mee? Lees meer op utrecht.groei.nl. 

Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar zij hun bloembollen tonen. 

Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt.

De Bloembollenmarkt is geopend op 4 en 5 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen.

De Keukenhof Bloembollenmarkt is een begrip voor een ieder die geïnteresseerd is in bloembollen en tuinieren. Een uitzonderlijk groot aanbod van bloembollen, waaronder vele exclusieve soorten, worden aangeboden door kwekers. Bezoekers ontvangen zo uit de eerste hand informatie over het planten en verzorgen van de verschillende soorten bollen.

Bloemschikken 

Elke eerste dinsdag van de maand om 19.30. Aanmelden en alle informatie: utrecht.groei.nl en heeft u nog vragen neem gerust contact op met Barabara de Munck 06 11837599.

Data najaar 2019: dinsdag 1 oktober, 5 november en 3 december.

7 september 2019 10:00 t/m 16:30
Locatie: Botanische Tuinen Utrecht
Entree: leden gratis op vertoon van lidmaatschap niet-leden reguliere toegangsprijs. Museumjaarkaart geldig.

Lezingen

Oostbroeklezing: Parels van de Stichtse Lustwarande

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen. Het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.

Wat

De landgoederen van de Stichtse Lustwarande vormen een bijzonder en karakteristiek kralensnoer dat loopt van De Bilt tot Rhenen. In deze lezing vertelt Annet Werkhoven, de auteur van vele verhalen over de Stichtse Lustwarande, over de bijzondere tuinen die vroeger echt prestigeobjecten waren. Niet alleen voor de bewoners van de landgoederen, maar ook voor de tuinbazen. 


Annet Werkhoven gaat in op de bijzondere kenmerken van de historische tuinen en de onderlinge strijd tussen de tuinbazen wie de mooiste tuin had. Ook geeft ze een doorkijkje naar het heden: hoe hernieuwde belangstelling mogelijkheden geeft voor herstel en de essentiële rol die vrijwilligers hierbij spelen.

Waar en wanneer

Dinsdagavond 24 september 2019

Alle lezingen zijn op dinsdagavond, starten om 19.30 uur en worden gegeven op Landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39 in 3732 HV De Bilt. (zie eventueel de routebeschrijving op https://www.utrechtslandschap.nl/routebeschrijving-oostbroek

Kosten en aanmelden

U kunt gratis deelnemen, maar aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan via de link die bij iedere lezing wordt vermeld.

Aanmeldformulier

Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. Heeft u zich aangemeld, maar kunt u onverhoopt niet? Meld u zo snel mogelijk af.

Events

14 - 22 september in Kasteel Groeneveld in Baarn

Bloemkunst 2019 – 30.000 bloemen in Kasteel Groeneveld!

Save the date!

Van 14 tot en met 22 september 2019 verandert Kasteel Groeneveld in Baarn in een bloemenparadijs met de vermaarde expositie Bloemkunst 2019. In alle stijlkamers, maar ook buiten op het rondeel en in de tuin presenteren de beste bloemarrangeurs van Nederland unieke florale kunstwerken.

Uniek

Negen dagen lang staat Kasteel Groeneveld in het teken van bloemkunst van internationale allure. Zowel binnen als buiten is er veel te genieten en inspiratie op te doen. Imposante en verfijnde kunstwerken waarin meer dan 30.000 bloemen en planten gebruikt  worden, geven elke stijlkamer een eigen cachet. Zo zal de Van der Waeyenkamer gevuld worden met unieke bladobjecten. Ook buiten op het rondeel en in de tuin zijn verrassende kunstwerken te vinden. En als kers op de taart, groenten, fruit en eetbare bloemen in de historische keuken.

Locatie: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn

Openingstijden: van zaterdag 14 t/m zondag 22 september van 11.00-17.00 uur.

Toegangsprijs: volwassenen € 12,50, kinderen (t/m 12 jaar) € 7,50. Tot en met 13 september kunt u kaarten met vroegboekkorting bestellen. Ga daarvoor naar:www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/utrechtse-heuvelrug/expositie-bloemkunst-op-kasteel-groeneveld

AVG

Ook G&B Utrecht is voorbereid op de Privacy wet. Via groei.nl kunt u ons Privacy Statement lezen.

Informatie