Utrecht

Oostbroeklezing: Leo den Dulk, over de tuinen van Mien Ruys.

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen. Het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.

Wat

Mien Ruys is niet alleen de belangrijkste Nederlandse tuinarchitecte van de twintigste eeuw, ze had duidelijke idee├źn over de functie en het nut van tuinen en openbaar groen.Haar werk wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste uitingen van tuin- en landschapsarchitectuur: wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging was Mien Ruys voor de vormgeving en beplanting van de groene buitenruimte. Samenwerking met architecten.Ruys was een grote voorstander van een nauwe samenwerking tussen architecten en stedenbouwkundigen en de tuin- en landschapsarchitect. Tuinarchitectuur moest een aanvulling op de architectuur leveren, soms door er op aan te sluiten, maar vaak ook door ermee te contrasteren.  Deze lezing wordt gegeven door tuinhistorisch onderzoeker en publicist Leo den Dulk. Hij is sinds 2003 mede-uitgever en redacteur van het oudste Nederlandse tuinblad onze eigen TUIN.

Met zijn bureau Cantua Research en Tekst onderzoekt hij natuur, planten, tuinen, landschap en geschiedenis. In 2017 verscheen van zijn hand Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn, een monografie over leven en werken van deze tuin- en landschapsarchitecte..

Waar en wanneer

Dinsdagavond 26 november 2019

Alle lezingen zijn op dinsdagavond, starten om 19.30 uur en worden gegeven op Landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39 in 3732 HV De Bilt. (zie eventueel de routebeschrijving op https://www.utrechtslandschap.nl/routebeschrijving-oostbroek

Kosten en aanmelden

U kunt gratis deelnemen, maar aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan via de link die bij iedere lezing wordt vermeld.

Aangezien de belangstelling voor deze lezing nu al overweldigend is, maar de Groei en Bloeileden de informatie hierover nog moeten ontvangen, en ook een kans moeten krijgen om zich aan te melden, worden vanaf nu (15 oktober) alle aanmeldingen op een wachtlijst geplaatst..

Dit tot dinsdag 12 november. Daarna bekijken we hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en krijgt iedereen een antwoord over het feit of ze wel of niet geplaatst zijn.

Leden Groei en Bloei: vermeld je lidmaatschapsnummer!

Reiny Reijmerink

Groei en Bloei afdeling Utrecht